woensdag 2 april 2008

Hoe het beste redirecten?

301 Server Redirect

Stel je hebt verschillende URL's binnen je website aangepast. Je wilt natuurlijk geen bezoekers mislopen die via Google op je website terecht komen. Dus je zult de zoekmachine moeten laten weten dát je de URL's hebt gewijzigd. Dit doe je met behulp van een 301 Redirect.
De code 301 betekent dat de opgevraagde pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe lokatie. Met deze code kun je zoekmachines aanmoedigen om de URL aan te passen in de database, omdat de oude URL niet meer bestaat.

302 Server Redirect

Websites die d.m.v. een database worden opgebouwd kunnen soms URL's genereren als deze:
http://www.lelijke-url.nl/home/data?sessionid=1234567&id=1234567&ts=1234567
Om te voorkomen dat dergelijke URL's permanent worden geïndexeerd door zoekmachines, kun je de 302-Redirect toepasssen. De zoekmachine zal de URL herkennen als de juiste lokatie, maar zal tegelijk deze niet opslaan in de database en deze bijvoorbeeld opslaan als:
http://www.lelijke-url.nl

Belangrijk: Deze methode wordt gebruikt door spammers om de zoekmachine te misleiden. Wees er dus voorzichtig mee. Stuur niet door naar andere domeinen en verwijs niet te veel naar één het hetzelfde adres.

Hoe maak je een 301 redirect?

Op een Apache-server kun je dit makkelijk doen m.b.v. een htaccess-bestand. Met slecht 1 regel kun je een complete directory naar een andere URL verwijzen.
  • Open een txt-bestand met bijvoorbeeld Kladblok/Notepad.
  • Plaats deze regel in het bestand:
    Redirect 301 /oud/oud.html http://www.nieuw.nl/nieuw.html
  • Wijzig uiteraard in het voorbeeld de paden. Let op de spatie tussen oud en nieuw.
  • Sla het .htaccess-bestand op en upload het naar de server (root).
  • Test de redirect door naar de oude lokatie te surfen.
Lees ook:
Error 404: Page not found
en Liever geen meta-refresh om te redirecten

Nog meer weten over 301 Redirecten? Bezoek deze pagina met tutorials om te redirecten m.b.v. Mod_Rewrite, ASP, PHP, Coldfusion etc.

Geen opmerkingen: