donderdag 3 april 2008

Lange webpagina's: do's & don'ts

Bied een overzicht

Voor veel mensen houdt de webpagina op bij onderkant van het beeldscherm. Slechts 10% van de gebruikers scrolt en leest verder tot onder de 'vouw'.
Het is dus zéér essentieel dat de belangrijkste informatie bovenaan staat.
Dit kun je het beste op 2 manieren doen:
  • Plaats een beknopte, inleidende tekst zodat de bezoeker meteen kan lezen waar de pagina over gaat.
  • Biedt ook een soort inhoudsopgave van deze pagina aan. De bezoeker kan zo zien welke onderwerpen besproken worden.

Anchorlinks gebruiken?

Je kunt in de inhoudsopgave werken met anchorlinks (interne links) om de bezoeker met 1 click naar het gewenste onderdeel binnen de pagina te laten gaan. Als je hiervoor kiest, vergeet dan niet om ook anchorlinks te plaatsen die weer naar de inhoudsopgave linken.
  • Voordeel: men kan de backbutton van de browser kunt gebruiken als je werk met anchorlinks.
  • Nadeel: internetgebruikers hebben een bepaalde verwachting wanneer men klikt op een hypertext link. Men verwacht namelijk naar een andere pagina te gaan. Als dit niet gebeurt, kan dat verwarring veroorzaken. Lees meer hierover op Useit.com

Maak de tekst 'scannable'

Mensen lezen webpagina's niet. Ze scannen. Men ziet woorden die er uit springen zoals koppen en vette teksten. Onderzoek door Useit.com heeft aangetoond dat 79% van de mensen altijd ieder pagina die men voor het eerst ziet scant. Slecht 16% leest ieder woord op een pagina.

Lange pagina opsplitsen?

Je kunt overwegen om de content op te splitsen en per hoofdstuk of paragraaf een complete webpagina in het leven te roepen. Dat heeft wel nadelen:
  • De content is dan niet meer handig uit te printen.
  • Het kan de geconcentreerde bezoeker afleiden als je van hem verwacht steeds te klikken voor meer informatie. Lees meer hierover op http://psychology.wichita.edu.
  • Bekijk de hoeveelheid en indeling van de content en vraag je af welke optie de minste handelingen vergt van de gebruiker (clicken vs scrollen). Veel kleine hoofdstukjes zorgen bijvoorbeeld voor te veel clicks, in dat geval is scrollen waarschijnlijk beter.

Meer informatie ook op: http://www.w3.org

Geen opmerkingen: